15 травня 2024
Унікальний документ повернувся до центрального храму Городенки

Унікальний документ повернувся до центрального храму Городенки



 Сьогодні краєзнавець Олександр Каглян, який представляє літературно-наукове товариство «Ґердан», передав настоятелю церкви Успіння Пресвятої Богородиці в Городенці о.-декану Ігорю Левицькому одне зі свідоцтв храму (документ XVIII століття), який свого часу побудував Микола Потоцький.

Пан Олександр - старший науковий співробітник інституту гідробіології НАНУ, а в душі історик і краєзнавець, автор багатьох книг. Він відзначив: "Ми з Володимиром Никифоруком і Романом Смеречанським придбали в Києві цей документ – фундаційний акт на нашу Успенську церкву. Вже на першій сторінці читаємо: «Лев Шептицький, апостольської церкви єпископ Львівський, Галицький і Кам’янецький, митрополит Київський і всія Русі, архимандрит Печерський".



Далі читаємо: "Я, Микола на потоці Потоцький, у доброму здравії фундую церкву в землі Галицькій, воєводстві 
Руськім, у своєму дідичному місті Городенка. Церкву під назвою найсвятішої панни Марії, Богородиці нашої». На документі є дві печатки: Лева Шептицького і самого Миколи Потоцького. Документ завірено нотаріусом у 1763 році. Додається і лист Лева Шептицького.



 

   - Я думаю, що такі речі повинні зберігатися там, звідки вони пішли. В колекціях їм не місце, - зауважив Олександр Каглян і вручив коштовний дарунок отцеві-декану Ігорю Левицькому, який подякував зі словами: "Століття минули, а наші святині повертаються до своїх місць, і це означає, що є держава, є церква, є народ, який береже свої святині. Честь і слава героям сучасності, які не спокусилися. Бо такий документ має дуже велику цінність у будь-якій країні світу, але він повернувся туди, де започаткований".
Редакція "Край"}
Автор

Редакція "Край"