19 квітня 2024
«Блиск і злидні» Дністровського каньйону

«Блиск і злидні» Дністровського каньйону



Затишну невеличку Хмелеву, яка вільно розляглася у Дністровському каньйоні, огортає «підковою» дністрове русло. Неповторна природа довкола цього села й загалом у Дністровському каньйоні зазнає мінімум негативних впливів через не надто розвинуту інфраструктуру й далеку відстань від великих трас та міст, але потерпає від стихійних сміттєзвалищ як на місці, так і принесених водою цілих «гір» побутових відходів. «Край» поспілкувався із місцевим мешканцем, мандрівником-краєзнавцем Ігором Нагірним, який небайдуже ставиться як до краси природи, так і до її захисту, а ще є палким прихильником розвитку зеленого туризму.

«Блиск і злидні» Дністровського каньйону

  • Вид на Дністер із так званої Червоної гори на Тернопільщині.


За кожної нагоди ще зі самого дитинства пан Ігор мандрує довколишніми територіями, які вже сходив уздовж і впоперек у всі пори року. Знає кожну стежечку, схил, струмочок, приглядається до рослин і тварин, помічає зміни, знаходить цікавинки. З кожної подорожі приносить унікальні кадри пейзажів, флори і фауни, цікавих явищ. Фотографій на електронних носіях за роки у нього вже назбиралося понад 80 тисяч, а ще – сотні гігабайт відео.

«Блиск і злидні» Дністровського каньйону

  • Відбитки доісторичних молюсків на березі Дністра поблизу Хмелевої, які нещодавно виявив Ігор Нагірний.


«Блиск і злидні» Дністровського каньйону • Цього представника виду найбільших за розмірами метеликів у Європі – Сатурнія «Павиче око» – знайшов Ігор Нагірний на траві після дощу. Розмах крил 18 см.

«Блиск і злидні» Дністровського каньйону

  • Красивий жук-олень – звичний мешканець довколишніх територій.


«Блиск і злидні» Дністровського каньйону



    • Білі чаплі й мартини спокійно живуть у Дністровському каньйоні.

    • Попри те, що волонтери Гірського рятувального центру і працівники Дністровського регіонального ланшафтного парку на чолі з Михайлом Ковтуном провели десятки екоакцій, але вода приносить нове і нове сміття, бо мешканці прибережних сіл скидають у яри!




«Блиск і злидні» Дністровського каньйону«Блиск і злидні» Дністровського каньйону

Автор світлин Ігор Нагірний.

Спілкувалася Оля ковалів.

Більше про каньон, життя його мешканців, а також про проблеми - читайте у газеті "Край" № 48 від 3 грудня.
Оля Ковалів}
Автор

Оля Ковалів