28 березня 2024
Хресна дорога нескореного

Хресна дорога нескореного



Цьогоріч відзначаємо 110-у річницю від дня народження отця Василя Бартка – котиківського священника, який навіть переживши вислання, продовжував служити в підпіллі, залишаючись вірним Українській Греко-Католицькій Церкві в часи її жорстокого переслідування і нищення тоталітарним безбожним режимом.
Своїм богопосвяченим життям він свідчив про силу живої віри, яку неможливо здолати жодними засобами.
Спогади, які ми зібрали в його рідному селі завдяки котиківському пароху Василю Гавришу, відкривають глибину віри та силу духу душпастиря. Наскільки тепло відгукуються люди, які перетиналися з ним, що справді переконуєшся – отець Бартко був надзвичайною Людиною, відданою служінню Богові й людям, доброю, терпеливою, толерантною. Із яким трепетом зберігають кожну річ, яка нагадує про нього!

Хресна дорога нескореного З товаришем зі шкільних літ Василем Куком, головнокомандувачем УПА, який часто приїжджав до отця в Котиківку. Світлина зроблена у гідропарку на Дніпрі в Києві, 1983 р.

Українську Греко-Католицьку Церкву жорстоко переслідували і навіть за похороном отця, який відбувся 30 березня 1988 року, стежили спецслужби. Про це дивіться у відео зі спогадами родички отця Галини Цебрій і односельчанки Марти Водянко.


Розлогий матеріал про пароха читайте у "Краю" №11 від 18 березня.
Отримувати електронну версію газети можна, оформивши передплату через нашу електронну скриньку kray_gorodenka@ukr.net
Редакція "Край"}
Автор

Редакція "Край"