19 квітня 2024
Емоції на  живописному березі

Емоції на живописному березі



 

Чи можливо розворушити життя мешканців у віддаленому селі? Цілком. Це ще раз доводять Копачинці. З 2 по 4 серпня за підтримки відділу у справах молоді та спорту РДА, обласного підрозділу федерації петанку України, петанк-клубу «Чугайстер» і «Покутської кераміки» тут учетверте відбувся фестиваль петанку «Каньйон-2019»


Його організатори на чолі з чемпіоном України з петанку Іваном Пала­мар­чуком і цьогоріч по­ста­вилися до проведення спортивного свята креа­тивно.

Все почалося зі спла­ву. Охочі помилуватися Дністровським кань­йо­ном і спробувати сили у веслуванні мали змогу помандрувати з Луки (кемпінг «Білий бізон») спершу до Раківця, де на них чекала екскурсія Раковецьким замком, а відтак відправитися у сплав до міс­ця змагань. Після цього на учасників турніру чекали зна­йом­ство і вечірні посиденьки.

Безпосередньо зма­ган­ня відбувалися 3-4 серп­ня у форматі трип­летів і дуплетів відпо­відно. Та нічний дощ на суботу не вписувався у програму тур­ніру. Через розмитість до­роги автів­ками до берега Дністра неможливо було доїхати. Тут організатори не роз­губились – довезти учас­ників трактором до місця проведення допоміг один із учасників Дмитро Дут­ка. Він же був і не­пе­ревер­шеним шеф-ку­ха­рем, який нікого не за­ли­шив голод­ним. Деякі на­віть жарту­вали, що по­їзд­ку на при­чепі трактора обо­в’яз­ково слід вписати до прог­рами наступного ро­ку. Атрак­ція видалася ще та!

Хоч кожна команда й намагалася виступити як­най­краще, та серед учас­ників не було якоїсь на­пруги чи суперництва. На­томість переважала не­вимушена дружня ат­мос­фера. Після кількох годин змагань погода все ж внес­ла деякі корективи у про­веденні турніру, але не в настрій гравців, і до вечора все ж визначилися при­зери. Варто відзначити зовсім юну команду у скла­ді Богдана Лютака (Копа­чинці), Івана Іван­чука (Ко­пачинці) та Анд­рія Кали­нича (Варшава), яка впер­то і впевнено виборола друге місце, поступившись лише «мас­титим» пере­можцям – Іванові Пала­марчуку, Олені Колодій (Ужгород) та Ігорю Сехіну (Уж­город). Третє місце також у представників Ко­пачин­ців: Петра Кошкіна, Івана Попадюка та Ігоря Пуш­кедри. Відтак на всіх чекала смачна вечеря і техно-вечірка за участі приїжджих і місцевих дід­жеїв.

Як виявилося, на фес­ти­валі петанку є учасник, який відвідує турнір уже вчетверте – львів’янин Олександр Рослов:

– Про турнір довідався від Івана Паламарчука. Чотири року тому вперше приїхав на Каньйон і від­тоді щороку я тут. Дружня весела атмосфера й на додачу красиві дністров­ські пейзажі роблять своє – сюди хочеться приїжд­жати.

Поділився вражен­ня­ми і киянин Сергій Бабяк, який приїхав на змагання впер­ше:

– Про фестиваль роз­по­вів мій кращий друг Мак­сим Фінько (він же був діджеєм на вечірці). Скажу, що організація перевер­шила всі мої спо­дівання, все було про­думано до дрібниць. Зма­гання на острові серед мальовни­чого каньйону – це більше ніж турнір, тут не обо­в’яз­ково бути пере­можцем, достатньо лише взяти участь. Мрію від­відати тур­нір і наступного року. Тут відриваєшся від повсяк­дення і поринаєш у щось нове, те, що потім надихає і до чого знову хочеться повернутися.

Емоції на  живописному березі

Недільний день видав­ся не менш насиченим на позитивні враження. У ду­п­летах взяло участь ще більше команд, серед яких визначилися нас­тупні, пе­реважно копачин­ські, при­зери. Перше місце здобули Петро Струк і Василь По­падюк (Копачинці), друге в Івана Паламарчука (Ко­пачинці) й Олени Колодій (Уж­город), третіми стали Любомир Ступар та Іван Вережак також із Копа­чинців. Переможці двох змагальних днів наго­род­жені медалями, куб­ками, грошовими серти­фіка­та­ми, а всі учасники пода­рун­ковими горнятами від «Покутської кера­міки».

Загалом четвертий фес­­­­ти­валь петанку ви­дав­ся напрочуд цікавим і вмі­ло організованим, про що свідчать відгуки учас­ників, географія яких досить різ­но­манітна – Київ, Харків, Ужгород, Львів, Івано-Фран­­ківськ, і наші місцеві команди з Городенки, Ко­тиківки, Копачинців. Був також гравець із Польщі.

За словами Івана Па­ла­марчука, «таким фес­тивалем ми хочемо по­казати, що тут, на Дніст­ровському каньйоні, це можливо провести, а та­кож мандрувати захоп­ливими сплавами – навіть для кількох місцевих учас­ників це було впер­ше. Ну і, звичайно, по­пуляризувати петанк. Як­що сплав від­бувається вдруге, то ноу-хау цьо­горіч була вечірка. Дя­куємо львівським учас­никам, які змогли із со­бою привезти всю необ­хідну апаратуру і влаш­тувати для усіх незабутнє свято. Нас­тупного року родзинкою турніру буде щось інше. Ми по­ста­раємось».

Юлія МИХАЙЛЮК.

 

 

 
Юлія Михайлюк}
Автор

Юлія Михайлюк